Main menu

Ce asigurare aleg?

Tipuri de Polite Asigurare pentru Locuinte

Din 2010 a devenit obligatorie asigurarea locuintei impotriva dezastrelor naturale. Astfel, in prezent exista doua tipuri de asigurare a locuintei: una obligatorie si una facultativa.
Asigurarea obligatorie de locuinta PAD (Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor naturale)

Societatea comerciala care emite astfel de polite se numeste PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale ) si s-a constituit prin asocierea a 13 companii de asigurari autorizate sa incheie polita obligatorie de locuinta (PAD). Cele 13 societati de asigurare care pot emite polita PAD sunt: ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Uniqa Asigurari si Platinum Asigurari. Riscurile fiind preluate de PAID, polita, conditiile de asigurare si tarifele sunt aceleasi pentru toti asiguratorii membrii, iar eventualale daune sunt despagubite direct de catre PAID.

Prin incheierea politei de asigurare împotriva dezastrelor naturale, denumita PAD va puteti asigura locuinta la urmatoarele sume asigurate:

 • A- 20.000 EURO/ Prima 20 EURO
  Constructia cu structura de rezistenta din beton armat,metal ori lemn cu pereti exteriori din piatra,caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.
 • B- 10.000 EURO/ Prima 10 EURO
  Constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic (ex: chirpici, paianta… etc)

Riscurile asigurate sunt calamitatile naturale:

 • cutremure de pamant
 • alunecari de teren
 • inundatii

Asigurarea facultativa a locuintei

Se incheie de catre toate persoanele doritoare sa se acopere impotriva riscurilor extinse celor mai sus prezentate. La incheierea unei asigurari facultative Asiguratorul va emite obligatoriu polita de asigurare obligatorie a locuintei impreuna cu aceasta facultativa.

Riscuri extinse acoperite:

 • incendiu, explozie, caderi accidentale de corpuri (inclusiv aparate de zbor), lovirea de catre vehicule, actiunea animalelor salbatice
 • vandalism, greve/revolte/tulburari civile, terorism;
  inghetarea apei in conducte/rezervoare, ca urmare a unei avarii accidentale la centrala/instalatia de incalzire
 • inundare (efectul apei) provenind de la apartamentele vecine sau ca urmare a avariilor accidentale produse instalatiilor/refularii apei de canalizare;
 • furtul savarsit prin efractie/acte de talharie;

Sfatul Broker-ului: Avand in vedere ca suntem cu totii obligati la incheierea unei asigurari obligatorii impotriva dezastrelor naturale, nu suntem cu totii expusi celor trei riscuri acoperite. De exemplu, in Bucuresti riscurile de alunecare de teren si de inundatie ca si calamitate naturala, sunt extrem de reduse comparativ cu alte zone din tara, aproape inexistente. Pentru un bucurestean costul unei asigurari obligatorii este prea mare pentru riscurile acoperite de aceasta polita obligatorie. De aceea recomandam incheierea unei polite facultative care include polita obligatorie si astfel beneficiati si de acoperirea riscurilor mult mai probabile cum ar fi incendiul, furtul sau inundatiile provocate de la conductele de apa.

Este cea mai buna optiune de asigurare din punct de vedere al raportului evenimente acoperite / pret.